Když se k tomu navíc přimíchá vrchovatá dávka pomsty, špetka spiklenectví a vše zahustí nervozita ze slavnostního otevření nové restaurace, mají její hlavní aktéři pořádně zavařeno. Komedie s Petrou Hřebíčkovou, Vojtou Kotkem, Martinem Pechlátem, Tomášem Maštalírem a Petrou Polnišovou v hlavních rolích je plná chutí a ukazuje, že některé pravdy se prostě nedají držet pod pokličkou. Když se zhasne zamíří do kin 12. února 2026.
Když se zhasne slibuje svůdnou komedii plnou chutí, ve které se snoubí humor, ironie i napětí. Film vypráví příběh dvou lidí, kteří spolu kdysi plánovali budoucnost, a dnes hledají cestu ven ze společného života. Ambiciózní šéfkuchařka Nina a úspěšný gynekolog Richard uvízli na mrtvém bodě. Rozvod by byl nejjednodušší řešení, kdyby neexistovala zvláštní smlouva, kterou kdysi podepsali jen tak na ubrousek a která říká, že ten, kdo vztah ukončí, nedostane ani korunu. Do děje vstupují přátelé, nečekané dohody i drobné manipulace a slavnostní otevření nové restaurace se promění ve večer plný emocí, humoru a překvapení.
Natáčelo se převážně v Olomouci, zejména v moderním prostoru Telegraphu, který se proměnil v zážitkový gastronomický koncept „7 hříchů“. „Nina je šéfkuchařka, právě otvírá svoji restauraci, takže se s ní setkáváme v den, kdy je trošku nervózní,“ říká Petra Hřebíčková, pro kterou bylo důležité přistoupit k její postavě s citem. „Snažila jsem se, aby byla milá a příjemná, nejen strohá a studená, což je dané tím, že se nenachází zrovna v komfortní životní situaci.“ Tu jí pomáhá zvládat i její pravá ruka v kuchyni, kterou hraje Vojta Kotek. „Mirek pracuje v restauraci 7 hříchů jako sous chef, což je velmi důležitá pozice, ale ve skutečnosti je to dobrák, klaďas, takový milý kluk,“ charakterizuje herec svou postavu.
Režisér Andy Fehu mluví o Když se zhasne jako o degustačním menu plném překvapení. „Je to film plný chutí, připodobnil bych ho k hodně dlouhému a dobrému menu. Je o kamarádství, o vztazích a o tajemstvích, která není dobré nechávat v sobě příliš dlouho,“ vysvětluje. Klíčový byl i casting: „Zamýšlel jsem se nad tím, jak budou herci fungovat dohromady. Chtěl jsem, aby se doplňovali a měli přirozený komediální talent, protože komedie je často právě o hercích. Bral jsem to podle toho, s kým bych šel i mimo natáčení na pivo, a věděl, že s ním bude sranda. Myslím, že se výběr povedl,“ dodává Fehu.
Na dokonalé párovaní se přitom dbalo i v kuchyni. Slavnostní menu, které se během grand openingu podává, sestavil Oldřich Sahajdák, michelinský šéfkuchař a chef patron La Degustation Bohême Bourgeoise a jejího sesterského podniku Marie B. Sedm chodů je inspirováno sedmi smrtelnými hříchy a před kamerou ho připravuje šéfkuchař Marco Christov se svými kolegy z Haštalské. Nejprestižnější cenou ve svém oboru se přitom na place mohl pochlubit nejen kuchařský tým. O překvapivé automobilové scény v centru hanácké metropole se postaral kaskadér Jindřich Klaus, držitel „kaskadérského Oscara“ Taurus World Stunt Award.
Film vznikl za podpory Státního fondu audiovize z programu filmových pobídek a Audiovizuálneho fondu. Projekt je financován Evropskou unií – Next Generation EU v rámci NPO v programu Kreativních voucherů MKČR. Záštitu nad projektem převzal primátor statutárního města Olomouce Mgr. Miroslav Žbánek, MPA.